Εκτύπωση

Συμβούλιο Συντονισμού για την ένταξη στην Ευρωζώνη

Συμβούλιο Συντονισμού για την ένταξη στην Ευρωζώνη 
Κατηγορίες κειμένου  Τραπεζικά - Νομισματικά  Οικονομική Πολιτική--Άλλο 
Χώρα αναφοράς  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία  09/07/2015
Έκδοση  Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας 
Κείμενο Το β/Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την 1η Ιουλίου τ.έ. τη σύσταση Συμβουλίου Συντονισμού για την προετοιμασία της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη. Πρόεδρος του εν λόγω Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Yπουργός Οικονομικών, κ. Vladislav Goranov, ως εθνικός συντονιστής της προετοιμασίας ένταξης της Βουλγαρίας στη νομισματική ένωση. Θα συμμετέχουν, επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, ένα μέλος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, οι Υφυπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης κ.ά. Το Συντονιστικό Συμβούλιο θα υποστηρίζεται από ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων.

Κύριες αρμοδιότητες του Συμβουλίου θα είναι η προετοιμασία του εθνικού προγράμματος για την εισαγωγή του Ευρώ στη Βουλγαρία, η επεξεργασία πρότασης προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, η πρακτική προετοιμασία της Βουλγαρίας για την ένταξη στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης η καθοδήγηση και ο συντονισμός των ανωτέρω ομάδων εργασίας.

Εκτίμηση του κ. Goranov είναι πως η Βουλγαρία μπορεί να ενταχθεί στο μηχανισμό ERM II έως το 2018. Δε λείπουν, βέβαια, και οι πιο επιφυλακτικές φωνές, όπως αυτή του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εργασίας, κ. Ivaylo Kalfin, ο οποίος, σε συνέντευξή του, υποστήριξε ότι το ενιαίο νόμισμα απαιτεί παρόμοιους ρυθμούς και επίπεδα ανάπτυξης των συμμετεχόντων κρατών ˙ η Βουλγαρία, όμως, υστερεί σημαντικά, αυτήν τη στιγμή, του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κάθετα αντίθετος στην ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη είναι ο επιφανής Αμερικανός οικονομολόγος, κ. Steve Hanke, εκ των βασικών εισηγητών του συστήματος νομισματικού συμβουλίου (currency board), που καθιερώθηκε το 1997, ύστερα από δύο πληθωριστικές κρίσεις τη δεκαετία του 90. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Kalfin όσο και ο κ. Hanke ανέφεραν την περίπτωση της Ελλάδας ως κακό προηγούμενο για τη Βουλγαρία. Ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Hanke εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει εκτός Ευρώ είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας και να συνδέσει το εθνικό της νόμισμα με το Ευρώ μέσω currency board.

Ιωάννης Μαρούτσος
Γραμματέας ΟΕΥ Α'