Εκτύπωση

Πώληση πλειοψηφικού πακέτου VIVACOM

Πώληση πλειοψηφικού πακέτου VIVACOM 
Κατηγορίες κειμένου  03. Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική 
Χώρα αναφοράς  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία  24/11/2015
Έκδοση  Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας 
Κείμενο Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Spas Rusev εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών BTC (πρώην κρατικού φορέα, γνωστού πλέον με το διακριτικό τίτλο VIVACOM), ύστερα από δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Ο όμιλος Olympia Group του κ. Πάνου Γερμανού φέρεται ως ο βασικός αντίπαλος του κ. Rusev στη διαδικασία αυτή. Το τελικό τίμημα εκτιμάται σε περίπου € 330 εκατ., το οποίο, συνυπολογιζομένων των χρεών της VIVACOM, ανέρχεται σε € 700 εκατ., το χαμηλότερο συγκριτικά με προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες πώλησης της πολύπαθης εταιρείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Capital, στόχος του κ. Rusev και της ρωσικής τράπεζας VTB είναι να μεταπωλήσουν το πλειοψηφικό πακέτο της VIVACOM εντός του 2015 σε υψηλότερο τίμημα.

Η VTB είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της VIVACOM και οργάνωσε τη δημοπρασία μετά τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 2014 στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η VTB έθεσε υπό τον έλεγχό της το πλειοψηφικό πακέτο της VIVACOM, ύστερα από μια αλυσίδα γεγονότων που συνδέονται με το φυγόδικο επιχειρηματία Tsvetan Vassilev και οδήγησαν την εταιρεία σε αδυναμία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμης δόσης δανείου-γέφυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Vassilev διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος της πτωχευσάσης Corporate Commercial Bank (CCB) και βασικός μέτοχος της VIVACOM (43%), μέχρι την έναρξη των δικαστικών διαδικασιών εναντίον του. Για το λόγο αυτό, οι βουλγαρικές αρχές φέρεται να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Vassilev εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της VIVACOM, υπεξαιρώντας, ουσιαστικά, καταθέσεις της CCB. Στο πλαίσιο αυτό, το β/Ταμείο Εγγύησης φέρεται από το β/τύπο να διεκδικεί από τη VIVACОМ έως και € 115 εκατ. και το β/κράτος να έχει, μάλιστα, ήδη προχωρήσει σε σχετικά ασφαλιστικά μέτρα επί περιουσιακών στοιχείων μετόχων της εταιρείας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η VIVACOM και η αυστριακών συμφερόντων M-Tel είναι οι δύο μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Βουλγαρίας.


Ιωάννης Μαρούτσος
Γραμματέας ΟΕΥ Α'